Det smarta hemmet

En upplyst uppfart, ett perfekt uppvärmt hem och sänkt elräkning? Med IoT och den smarta tekniken behöver du inte längre leva i en komplicerad tillvaro. Tekniken hjälper dig att kontrollera och styra ditt hem.

Det smarta hemmet är mer på tapeten än någonsin och nya lösningar lanseras frekvent. Häng med för att lära dig mer om det smarta hemmet.

Vad innebär ett ”smart hem”?

Uttrycket att leva i ett ”smart hem” är förvisso inget nytt utan har funnits i ett par decennier. Men det som begreppet syftar på när det nämns idag är inte helt samma sak som tidigare. Det är bland annat IoT som bidragit till det moderna smarta hemmet. Våra hem och hushåll har börjat bli riktigt smarta.

Kortfattat innebär ett smart hem att du har funktioner i hemmet som är automatiserade och går att styra med din mobila enhet. Det är internet som gör det möjligt för olika föremål att kopplas samman, vilket du sedan enkelt sköter. Den nya och moderna smarta hem-tekniken är väldigt anpassbar och gör det möjligt att ge just ditt hem rätt lösningar.

Hur kan ett smart hem se ut?

Det finns många sätt att göra ditt hem smartare och det är ofta en fråga om ekonomi samt behov. Att allt fler svenskar väljer smarta lösningar i hemmet är dock ett faktum. Grundläggande saker som ofta ingår i det smarta hemmet är kontrollerad belysning, värmesystem och larm. Du kan sköta belysningen på uppfarten via din mobila enhet, när du åker från jobbet fjärrstyr du den och du kan köra in på en upplyst tomt. Samma gäller uppvärmningen som du kan styra så att huset har ett optimalt klimat. Skulle någon objuden komma till huset sänder larmet information även om du inte är hemma.

Därutöver finns det även mer avancerade lösningar som förenklar och underlättar för dig. Vad sägs om att väckarklockan ringer tidigare om det kommit snö under natten och risken för köbildning är större? Eller att du ställer in en gratäng i ugnen när du åker till jobbet och att den sedan gör jobbet på egen hand när du fjärrstyr den på eftermiddagen?

Kostnadseffektivt med smarta lösningar

När det gäller hushållskostnader är det smarta hemmet en hållbar investering. Lösningar som utgår från den smarta tekniken bidrar direkt till en bättre kostnadskontroll. Du kan effektivisera hemmet och få mer pengar i plånboken. Smarta lösningar hjälper dig att tvätta när elen är billig, ha en jämn uppvärmning i hemmet utan att slösa på el i onödan. Samma sak gäller vattenförbrukningen som går att kontrollera och ekonomisera med hjälp av smart teknik.